Kaunis Mieli (2001) Elokuva Arvostelu


Kaunis Mieli (2001) (A Beautiful Mind) Elokuva Arvostelu

Kaunis mieli elokuvan on ohjannut Ron Howard. Elokuvassa Russell Crowe esittää John Nash nimistä outolintua. Elokuva perustuu osittain tositapahtumiin, tosin sen tarinaa on yksinkertaistettu, että se sopii helpommin elokuvaan. Elokuvassa aloitetaan 50-luvun princeton yliopistosta. John Nash on yksi monista lahjakkaista matemaatikoista.  Alkupuheessa korostetaan matemaatikkojen roolista toisen maailmansodan aikana. "Matemaatikot rikkoivat Japanilaisten-koodit ja rakensivat atomipommit. Neuvostoliiton aikeena on maailmanlaajuinen kommunismi. Me matemaatikot tarvitsemme tuloksia, että voimme julkaista hyviä käytännön ratkaisuja ongelmiin. Kuka teistä on uusi Morse tai Einstein, kuka teistä on valmis puolustamaan demokratiaa ja vapautta" Muut opiskelijat käyvät oppitunneilla paitsi Nash. Nash alkaa kehittelemään omia teorioita erottuakseen joukosta. Yksi jättimäinen teoria on ”Nashin tasapaino”. Suorastaan nerokas peliteoria, jota on sovellettu, vaikka mihin tieteenaloihin. Uhkapeleihin, kuten pokeriin, antropologiaan ja talousasiat, niin teoriassa kuin käytännössä. Nash meinaa pudota koulussa muiden vauhdista, mutta aivan viime hetkellä professori vakuuttuu Nashin teorioista ja toteaa, että hänen teoriansa on aika kunnianhimoinen. Professori sanoo, että tohtori John voi hakea ihan mihin kouluun tahansa, koska hän on kiistämättä nero.

Jennifer Connelly esittää John Nashin tyttöystävää Aliciaa. John pitää matematiikan tuntia ja rakastuu opiskelijaansa. Alicia huomaa ensimmäisenä miehensä sairastavan todella vakavaa skitsofreniaa ja John pakotetaan sairaalahoitoon. John saa sähköshokkeja ja lääkepillereitä. Tarinan edetessä John osaa erottaa harhat ja todellisuudet toisistaan ja saa hieman lievemmät lääkehoidot. Ilman Alician apua John Nashille olisi voinut käydä paljon heikommin.

Tässä vaiheessa haluaisin puhua hiukan oikeasta John Nashistä, kun elokuva käsittelee henkilön aika pintapuolisesti. John oli lapsesta asti ”bug brain”. Eli aivot olivat hiukan nopeammat, siitä nimitys ”bugi aivo”. Nashillä oli salaperäistä karismaa ja hän oli lahjakas monella osa alueella jo nuoresta lähtien. John sairastui skitsofreniaan vakavasti noin 30-vuotiaana, eli pitkällä aikuisiällä. Yleensä miehet sairastuvat skitsofreniaan noin 18-24 vuoden iässä. John itse sanoi, että avaruusoliot yrittävät saada häneen kontaktia ja yrittävät pilata hänen menestymisen mahdollisuudet. John Nash julisti jossakin vaiheessa sairauttaan olevansa ”Antarktiksen kuningas”. 

Siirrytäänpä vielä elokuvan tapahtumiin. Princetonin jälkeen John pääsee työskentelemään Wheeler Labsiin. Ja yhdessä kohtaa hän käy tutustumassa Pentagoniin. Tästä en osaa päätellä tapahtuiko tämä hänen päässään vai ihan oikeasti. Nash muka näyttää kartalta mihin Neuvostoliitto aikoo hyökätä. Tässä kohtaa John tapaa ”isoveli” Parcherin (Ed Harris). Tämä henkilökin taitaa olla vain harhaa. Christopher Plummer esittää Dr. Rosenia ja hän on ensimmäisenä auttamassa Nashiä hänen sairastettuaan ”Paranoidi Skitsofreniaa”. Nash väittää pokkana hänen lääkärin olevan venäläinen vakooja! Nashin kaverukset Sol ja Bender eivät olleet huomanneet Nashissä mitään omituista poikkeavuutta aiempaan. Ja sanoivat kaiken työn olevan luottamuksellista. Alicia kuitenkin pääsee Johnin työhuoneeseen ja huomaa kaikki lehtileikkeet seinillä… Nashillä on ollut jonkinlainen pakkomielle tiedusteluun ja hän etsi vastauksia maailman ongelmiin. Seinällä on irrallisia lehtien juttuja, jotka oli eroteltu alkuperäisistä asiayhteyksistä.

Sähköshokkeja Nashille määrännyt Rosen, sanoo, että karmein harha minkä voi kokea ollessaan skitsofreenikko on se, että ympärillä olleet ihmiset ovat kaikki olleet vain harhakuvitelmaa. Lopulta Nash saa vakuutettua Alicialle olleensa vakaassa tilassa, tunnistamalla omat harhansa. Ihmiset jotka Nash näkee ympärillään kuten Parcher (Isoveli) ja pari muuta, eivät vanhene vaikka ovat olleet läsnä monta vuotta!

Nashin oireilu jatkui aina 50-luvulta 70-luvulle, kunnes eri tieteenalat alkoivat käyttämään Nashin teorioita omissa töissään. Ensin teorioita sovelsivat antropologit. Seuraava teksti löytyy wikipediasta: Nashin tasapaino on peliteorian ongelmien ratkaisukonsepti. Sen kuvaamassa tilanteessa vähintään kahden hengen peliteorian lopputulos on sellainen, ettei yksikään pelaajista voi saavuttaa parempaa lopputulosta itselleen muuttamalla yksipuolisesti omaa strategiaansa. Jos kukin pelaaja on valinnut strategiansa eikä kukaan pelaajista voi saavuttaa parempaa lopputulosta muuttamalla strategiaansa, pelaajien valitsemat strategiat muodostavat Nashin tasapainotilan. Esimerkki Nashin tasapainosta on vangin dilemma tilanne, jossa molemmat vangit vasikoivat.” https://fi.wikipedia.org/wiki/Nashin_tasapaino”

Lopulta Nashin kaikki teoriat saatiin laajasti käyttöön kaikenlaisissa talouteen liittyvissä asioissa. Vuonna 1994 John Nash sai talouden Nobelin palkinnon.

Elokuva antaa hyvän kuvan skitsofreniasta kaikille, jotka eivät itse sairasta sitä. Heidän on helpompi ymmärtää sairautta. Jos haluaa ymmärtää vielä paremmin tätä oireilua, tarvitaan psykiatrin puhuttelevampaa otetta, mutta ei sekään mitään rakettitiedettä ole.

Elokuva on minusta enemmän kuin vain ”ihan ok”. Minulta Kaunis Mieli saa 4/5 tähteä. Jäin kaipaamaan hieman puhuttelevampaa otetta, jos puhuttelevaa materiaalia olisi ollut enemmän niin olisin antanut viisi tähteä.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina

The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja ja elokuva 2024

Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö

John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa

Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja

13th Warrior (13:sta soturi) ja Eaters of the Dead, Elokuva - ja Kirja Arvostelu

Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest"

Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä

Ennustus eli The Omen (1976) - yliluonnollinen kauhu

A Nightmare On Elm Street Part 3 - Arvostelu