Scorsesen Shutter Island - Suljettu saari (2010)

  Suljettu saari (2010) pieni analyysi katsaus

Suljettu saari (Shutter Island) on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Martin Scorsesen ohjaama trillerielokuva. Elokuva perustuu Dennis Lehanen samannimiseen romaaniin.


Täydet spoilerit!!!!!!

Vuonna 1954 kaksi Yhdysvaltain liittovaltion tutkijaa selvittää Rachel Solando -nimisen potilaan katoamista Massachusettsissa sijaitsevasta, saarella eristyksissä olevasta vankimielisairaalasta. Tutkijat joutuvat pian vaikeuksiin, kun vankilakahakka ja hurrikaani sulkevat heidät saarelle. Toinen sheriffeistä, Teddy Daniels, alkaa nähdä harhanäkyjä toisen maailmansodan aikaisesta keskitysleiristä ja tuhopolton seurauksena kuolleesta vaimostaan. Kadonnut potilas löytyy yllättäen, mutta Daniels epäilee, ettei löytynyt potilas todellisuudessa ole Rachel Solando. Daniels löytääkin oikean Solandon saarella olevasta luolasta, jossa tämä aikoo pysyä piilossa. Solando paljastaa Danielsille, mitä saarella tosiasiassa tapahtuu: potilailla tehdään ihmiskokeita ja heille suoritetaan lobotomioita. Danielsille selviää myös, etteivät hänen uusi työparinsa Chuck ja saaren muu henkilökunta ole niin rehellisiä, kuin antavat ymmärtää. Daniels nimittäin kuulee Solandolta, että saarelle on aikaisemminkin tuotu tutkijoita, jotka on saatu luulemaan itseään hulluiksi ja melisairaiksi muun muassa lääkkeillä, jotka saavat ihmisen näkemään harhanäkyjä.

Tämän jälkeen tapahtuu suuri käänne, kun Danielsin väitetään tappaneen vaimonsa tämän hukutettua heidän yhteiset lapsensa pari vuotta sitten. Danielsin harhanäyt kuolleesta vaimostaan ja luolassa piileskelevästä Solandosta olisivatkin vieroitusoireita hänen jo ennen saarelle tuloaan syömistä psyykenlääkkeistä. Chuckin, jonka Daniels saarelle tullessaan kuvitteli olevan hänen uusi työparinsa, siis seriffi (marshall) hänkin, kerrottiin itse asiassa olevan psykiatri, joka on hoitanut Danielsia tämän tapettua vaimonsa. Daniels on huiputettu saarelle, jotta siellä voitaisiin saada hänet myöntämään, mitä on tapahtunut hänen vaimolleen ja lapsilleen, jotta hän voisi toipua mielenterveyshäiriöistään. Suuren henkisen kamppailun jälkeen Daniels suostuukin uskomaan, että se mitä hänelle on saarella kerrottu on totta, eli että hän on todellakin ampunut vaimonsa tämän hukutettua heidän kolme lastaan, ja seonnut henkisesti tekonsa jälkeen. Daniels ei kuitenkaan pääse hoidon avulla harhoistaan, ja lopussa annetaan katsojan ymmärtää, että Daniels mahdollisesti viedään symbolisesti majakkaan, johon "rakennetussa leikkaussalissa" Rebekan kertoman mukaan parantumattomasti mielisairaille potilaille tehdään lobotomialeikkauksia.  Vastaavasti myös Danielsin mielenterveyden tosiasiallinen tila hänen joutuessaan lobotoitavaksi jää pitkälti avoimeksi.


Ensimmäisellä katsomiskerralla Shutter Island on todella piinaava kokemus ja musiikki nostaa jännitystä. Todellakin tämä elokuva niin sanotusti "vittuilee" elokuvan katsojalle. Tästä tulee mieleen CIA:n mielenhallinta kokeet ja myös muidenkin maiden tiedustelu-menetelmät. Ja kuten elokuvan psykiatrit sanovat, että mielisairaalan ja psyykkisten vaivojen hoitomenetelmissä on meneillään "sota" ja tämä on 50-luvulla ollut todellista. On ollut "vanhakoulukunta" joka hoitaa vaivoja kirurgisilla menetelmillä esim. otsalohkoon ja sähköshokit oli myös käytössä laajalti ja se elementti on jäänyt vanhasta koulukunnasta ja myös keskushermosto piikkihoito on vieläkin melko yleistä. "Uusikoulukunta" hoitaa skitsofreniaa muunmuassa thorazine lääkkeillä ja muilla pillereillä nykyään on jo 70-luvulla keksitty parhaat lääkkeet mielenterveyteen. Lobotomioita ei suoriteta nykyään pakolla, tosin voihan joku vaatia sitä itselleen jos haluaa! 

Elokuvaa katsellessa Ashecliff - sairaalasta tulee myös mieleen neuvostoliiton gulag leiri - ilmiö. Ja minä ihmettelen suuresti miksi psykiatriassa sairaalat aidataan ja potilaat eristetään ulkoisen maailman paineelta. Cawley toteaa monesti Teddystä ettei aio hänen tapauksessaan luovuttaa ilman kunnon taistelua!

Neuvostoliiton termi "hiipivä skitsofrenia" tarkoitti aikoinaan, että itsemurhien tutkiminen on turhaa toimintaa. Tämä on psykiatrinen sairausluokitus, jonka avulla Neuvostoliitto ja eräät sosialistiset maat sulkivat toisinajattelijoita ja muita yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuvia mielisairaalahoitoon. Lännessä tämä nähtiin totalitaariseen yhteiskuntaan liittyvänä karkeana ihmisoikeuksien polkemisena ja lääketieteen hyväksikäyttönä sorron välineenä Neuvostoliitto oli hetkeksi erotettu maailman psykiatrian lääkäreiden liitosta. 

Tässä anagrammi esimerkissä kuvastuu Edward Danielsin tai "Andrew Leaddisin" harhat. Tämä esimerkki harhasta voisi hyvinkin olla valhetta ja Danielsin päähän istutetaan ajatus, kuten CIA:n "MK Ultra" kokeissa tosielämässä on  monesti todistettavasti tapahtunut. Vieläkin kaikissa parantoloissa ympäri maailmaa seikkailee joukko ihmisiä jotka voisivat leikkisästi olla tiedustelupalvelujen vakoilijoita. Toinen asia mitä John Cawley (Ben Kingsley) esittää päähenkilölle on se, että Danielsin aina uudestaan parannuttua omista harhoistaa hänen aivonsa suorittavat "loopin" ja käynnistyvät alusta uudestaan kuten kasetti nauhuri, hauskasti nykyään tämä "oire" on merkki tervehtymisestä kuten masennuslääkkeillä ja dopamiinin tasaajilla on tapana vaikuttaa aivoihin samalla tavalla.


Tästä arvoituksesta tajusin yhden asian eli  Rachel Solandon huoneesta Teddyn löytämä paperilappu"who is 67" tarkoittaa, että Teddy Daniels on Shutter Islandin 67 potilas vaikka hän ei itse sitä tiedosta ollenkaan. Teddy Daniels on itse asiassa Andrew Laeddis, potilas nro 67, joka on luonut alter egon paetakseen traumaattista menneisyyttään

Pieni dialogi poliisin kanssa



Nautitteko Jumalan uusimmasta lahjasta?
Mistä?- Jumalan lahjasta.
Väkivallasta.
Kun tulin kotini alakertaan -
ja näin puun olohuoneessani,|se kurkotti minua kohti.
Jumalallinen käsi.
Jumala rakastaa väkivaltaa.
En ole huomannutkaan. Varmastikin olette.
Miksi sitä muuten olisi niin paljon?
Syntisiä. Sitä me olemme.
Käymme sotia, poltamme uhreja ja revimme veljiemme ihoa. Miksikö?
Koska Jumala antoi meille väkivallan julistamaan kunniaansa.
Luulin, että Jumala antoi meille moraaliset säädökset.
Moraaliset säädökset eivä ole yhtä puhtaita kuin myrsky.
Moraalisia säädöksiä ei ole.
On vain tämä: voiko minun väkivaltani voittaa teidän väkivaltanne?
 - En ole väkivaltainen.- Olettehan.
Olette niin väkivaltainen kuin voitte.
Tiedän, koska minä olen niin väkivaltainen kuin voin.
Yhteiskunnassa, josta olemme nousseet, -
jos olisin ollut teidän ja ruoan välissä, olisitte iskenyt minut kivellä hengiltä.
Ettekö olisikin?
Cawleyn mielestä olette harmiton ja teitä voi hallita, mutta olen eri mieltä.
- Ette tunne minua. - Kyllä tunnen.
Olemme tunteneet toisemme jo vuosisatoja.
Jos iskisin hampaani silmiinne, -
ehtisittekö pysäyttää minut ennen sokeutumistanne?
Kokeilkaa.
Oikea asenne.



Shutter Islandin sairaala eli Ashecliffe Hospital toimii entisessä linnoituksessa, joka rakennettiin Yhdysvaltain sisällissodan aikaan (1861–1865). Tämä antaa paikan arkkitehtuurille ja tunnelmalle synkän ja klaustrofobisen sävyn. "C-osasto" on sairaalan pahamaineinen osa, jossa säilytetään kaikkein vaarallisimpia potilaita. Sinne pääsy on rajoitettua ja se on hämärä, kolkko, ja lähes hylätty. Se symboloi syvimmälle haudattuja traumoja — mielen alitajuntaa ja torjuttuja muistoja.


Teddy Daniels: You know, this place makes me wonder.
Chuck Aule: Yeah, what’s that, boss?
Teddy Daniels: Which would be worse: to live as a monster or to die as a good man?

Elokuvan viimeinen teema on Trauma. Laeddis on käynyt läpi niin monia pahoja tapahtumia, kuten tunkeutuminen keskitysleirille, löytää hänen lapsensa hukkuneena järveen ja tappaa oman vaimonsa. Kaikki kolme tapahtumaa ovat erittäin traumaattisia ja vaikuttavat voimakkaasti Laeddisin henkiseen tilaan. Yksi laitoksen lääkäreistä sanoi, että trauma luo hirviöitä.

Dr. Jeremiah Naehring: Tiesitkö, että sana "trauma" tulee kreikasta ja tarkoittaa "haava"? Hmm? Ja mikä on saksan sana "unelma"? Traum. Ein Traum. Haavat voivat luoda hirviöitä, ja sinä olet haavoittunut. Ja etkö olisi samaa mieltä, kun näet hirviön, sinun... sinun täytyy yrittää pysäyttää se?

Laeddis uskoo olevansa hirviö, tämä voi liittyä elokuvan viimeiseen kohtaukseen. Sitaatti: "Kumpi olisi pahempaa, elää hirviönä vai kuolla hyvänä miehenä." Tämä osoittaa, että hän päättää olla hyväksymättä todellisuutta. Hän mieluummin kuolisi Teddynä eikä eläisi Laeddisina, traumatisoituneena "hirviönä".









Elokuva on minusta parasta taidonnäytettä mitä Scorsese pystyy elokuvallisesti tuottamaan.
4,5/5 Tähteä

Sitten vielä tuore uutinen liittyen aiheeseen!

Martin Scorsese harkitsee HBO:n Shutter Island -televisiosarjan Ashecliffe ohjaamista. HBO:n on pian luotava uusia ohjelmia täyttääkseen äskettäin julkistetun aikataulunsa. HBO harkitsee tv-version tekemistä suositusta elokuvasta Shutter Island - Suljettu Saari, joka perustuu Dennis Lehanen romaaniin. "Shutter Island" keskittyy Yhdysvaltain marsalkka Teddy Danielsiin (Leonardo DiCaprio), joka tutkii murhaajan katoamista, joka pakeni sairaalasta rikollisesti hullun (criminally insane) takia ja jonka oletetaan piileskelevän lähistöllä.
Alustavasti nimeltään Ashecliffe, pilotin on tarkoitus ohjata Martin Scorsese Dennis Lehanen käsikirjoituksesta… Ashecliffe on sen eristetyn mielisairaalan nimi, jossa elokuva tapahtui ja sijoittui, ja sarja alkaa ennen elokuvan tapahtumia. Pääpaino on sairaalan menneisyydessä sekä sen perustajien salaisuuksissa ja pahoissa teoissa, he jotka rakensivat sairaalan 1900-luvun alussa ja kehittivät psyykkisesti sairaiden hoitomenetelmiä.
Todennäköisyys, että Leonardo DiCaprio liittyy Ashecliffen näyttelijöihin, on huono.




Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina

The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja ja elokuva 2024

Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö

John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa

Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja

13th Warrior (13:sta soturi) ja Eaters of the Dead, Elokuva - ja Kirja Arvostelu

Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest"

Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä

Ennustus eli The Omen (1976) - yliluonnollinen kauhu

A Nightmare On Elm Street Part 3 - Arvostelu