Scorsesen Shutter Island - Suljettu saari (2010)
Suljettu saari (2010) pieni analyysi katsaus
Suljettu saari (Shutter Island) on vuonna 2010 ensi-iltansa saanut Martin Scorsesen ohjaama trillerielokuva. Elokuva perustuu Dennis Lehanen samannimiseen romaaniin.
Vuonna 1954 kaksi Yhdysvaltain liittovaltion tutkijaa selvittää Rachel Solando -nimisen potilaan katoamista Massachusettsissa sijaitsevasta, saarella eristyksissä olevasta vankimielisairaalasta. Tutkijat joutuvat pian vaikeuksiin, kun vankilakahakka ja hurrikaani sulkevat heidät saarelle. Toinen sheriffeistä, Teddy Daniels, alkaa nähdä harhanäkyjä toisen maailmansodan aikaisesta keskitysleiristä ja tuhopolton seurauksena kuolleesta vaimostaan. Kadonnut potilas löytyy yllättäen, mutta Daniels epäilee, ettei löytynyt potilas todellisuudessa ole Rachel Solando. Daniels löytääkin oikean Solandon saarella olevasta luolasta, jossa tämä aikoo pysyä piilossa. Solando paljastaa Danielsille, mitä saarella tosiasiassa tapahtuu: potilailla tehdään ihmiskokeita ja heille suoritetaan lobotomioita. Danielsille selviää myös, etteivät hänen uusi työparinsa Chuck ja saaren muu henkilökunta ole niin rehellisiä, kuin antavat ymmärtää. Daniels nimittäin kuulee Solandolta, että saarelle on aikaisemminkin tuotu tutkijoita, jotka on saatu luulemaan itseään hulluiksi ja melisairaiksi muun muassa lääkkeillä, jotka saavat ihmisen näkemään harhanäkyjä.
Tämän jälkeen tapahtuu suuri käänne, kun Danielsin väitetään tappaneen vaimonsa tämän hukutettua heidän yhteiset lapsensa pari vuotta sitten. Danielsin harhanäyt kuolleesta vaimostaan ja luolassa piileskelevästä Solandosta olisivatkin vieroitusoireita hänen jo ennen saarelle tuloaan syömistä psyykenlääkkeistä. Chuckin, jonka Daniels saarelle tullessaan kuvitteli olevan hänen uusi työparinsa, siis seriffi (marshall) hänkin, kerrottiin itse asiassa olevan psykiatri, joka on hoitanut Danielsia tämän tapettua vaimonsa. Daniels on huiputettu saarelle, jotta siellä voitaisiin saada hänet myöntämään, mitä on tapahtunut hänen vaimolleen ja lapsilleen, jotta hän voisi toipua mielenterveyshäiriöistään. Suuren henkisen kamppailun jälkeen Daniels suostuukin uskomaan, että se mitä hänelle on saarella kerrottu on totta, eli että hän on todellakin ampunut vaimonsa tämän hukutettua heidän kolme lastaan, ja seonnut henkisesti tekonsa jälkeen. Daniels ei kuitenkaan pääse hoidon avulla harhoistaan, ja lopussa annetaan katsojan ymmärtää, että Daniels mahdollisesti viedään symbolisesti majakkaan, johon "rakennetussa leikkaussalissa" Rebekan kertoman mukaan parantumattomasti mielisairaille potilaille tehdään lobotomialeikkauksia. Vastaavasti myös Danielsin mielenterveyden tosiasiallinen tila hänen joutuessaan lobotoitavaksi jää pitkälti avoimeksi.
Ensimmäisellä katsomiskerralla Shutter Island on todella piinaava kokemus ja musiikki nostaa jännitystä. Todellakin tämä elokuva niin sanotusti "vittuilee" elokuvan katsojalle. Tästä tulee mieleen CIA:n mielenhallinta kokeet ja myös muidenkin maiden tiedustelu-menetelmät. Ja kuten elokuvan psykiatrit sanovat, että mielisairaalan ja psyykkisten vaivojen hoitomenetelmissä on meneillään "sota" ja tämä on 50-luvulla ollut todellista. On ollut "vanhakoulukunta" joka hoitaa vaivoja kirurgisilla menetelmillä esim. otsalohkoon ja sähköshokit oli myös käytössä laajalti ja se elementti on jäänyt vanhasta koulukunnasta ja myös keskushermosto piikkihoito on vieläkin melko yleistä. "Uusikoulukunta" hoitaa skitsofreniaa muunmuassa thorazine lääkkeillä ja muilla pillereillä nykyään on jo 70-luvulla keksitty parhaat lääkkeet mielenterveyteen. Lobotomioita ei suoriteta nykyään pakolla, tosin voihan joku vaatia sitä itselleen jos haluaa!
Elokuvaa katsellessa Ashecliff - sairaalasta tulee myös mieleen neuvostoliiton gulag leiri - ilmiö. Ja minä ihmettelen suuresti miksi psykiatriassa sairaalat aidataan ja potilaat eristetään ulkoisen maailman paineelta. Cawley toteaa monesti Teddystä ettei aio hänen tapauksessaan luovuttaa ilman kunnon taistelua!
Neuvostoliiton termi "hiipivä skitsofrenia" tarkoitti aikoinaan, että itsemurhien tutkiminen on turhaa toimintaa. Tämä on psykiatrinen sairausluokitus, jonka avulla Neuvostoliitto ja eräät sosialistiset maat sulkivat toisinajattelijoita ja muita yhteiskuntaan kriittisesti suhtautuvia mielisairaalahoitoon. Lännessä tämä nähtiin totalitaariseen yhteiskuntaan liittyvänä karkeana ihmisoikeuksien polkemisena ja lääketieteen hyväksikäyttönä sorron välineenä Neuvostoliitto oli hetkeksi erotettu maailman psykiatrian lääkäreiden liitosta.
Shutter Islandin sairaala eli Ashecliffe Hospital toimii entisessä linnoituksessa, joka rakennettiin Yhdysvaltain sisällissodan aikaan (1861–1865). Tämä antaa paikan arkkitehtuurille ja tunnelmalle synkän ja klaustrofobisen sävyn. "C-osasto" on sairaalan pahamaineinen osa, jossa säilytetään kaikkein vaarallisimpia potilaita. Sinne pääsy on rajoitettua ja se on hämärä, kolkko, ja lähes hylätty. Se symboloi syvimmälle haudattuja traumoja — mielen alitajuntaa ja torjuttuja muistoja.
Chuck Aule: Yeah, what’s that, boss?
Teddy Daniels: Which would be worse: to live as a monster or to die as a good man?
Kommentit
Lähetä kommentti