Olen kirjoitellut blogissa olevat elokuva-arvostelut hyvillä mielin Sodankylän Työpajalla
Tuntematon Sotilas (1955) Elokuva
Hae linkki
Facebook
X
Pinterest
Sähköposti
Muut sovellukset
-
Tuntematon Sotilas (1955) Elokuva ja hieman Väinö Linnan lähdeteoksen lainauksia
Tuntematon Sotilas on Edvin Laineen ohjaama suomalainen sotaelokuva, joka sai ensi-iltansa joulukuussa 1955. Elokuva perustuu vuotta aiemmin ilmestyneeseen Väinö Linnan romaaniin Tuntematon sotilas. Suomen itsenäisyyspäivä lähestyy taas pikaisesti joten päätin kirjoittaa synopsiksen ja mielipiteet ja parhaimmat sitaatit mukaan.
Kerron joitakin parhaita kohtauksia ja sitaatteja tästä elokuvasta.
Elokuva alkaa hienosti Finlandian soidessa ja eränkävijäkorpisoturit hautaavat kaatuneen sotilaan ja lyövät sammaleeseen ristiä muistuttavan puunkarahkan. Käsite ”tuntematon sotilas” on yleismaailmallinen. Sillä tarkoitetaan yleisesti Maailmansodissa nimettöminä kaatuneita sotilaita. Niin kutsuttuja tuntemattoman tai tuntemattomien sotilaiden tai kaatuneiden muistomerkkejä löytyy ympäri maailmaa. Israelin puolustusvoimat (IDF) on värvännyt armeijaansa sotilaita niin sanottuina "tuntemattomina sotilaina". Tämä on Israelissa suuri kunnia omistaa elämänsä ja sielunsa Israelin kansalle.
Prologin jälkeen siirrytään ajassa muutama vuosi taaksepäin kesäkuuhun 1941. Miehet jäävät makailemaan ulkosalle ja juttelevat muun muassa tähdistä sekä ihmisen evoluutiosta. ”Ihminen oli alkuansa kala”, Lahtinen toteaa; ”Mää ole ahvena!”, Hietanen uhoaa tohkeissaan, mikä aiheuttaa naurunremakan. Talvisodan käynyt Koskela rauhoittelee sotaan tottumattomia miehiä, jotka joutuvat niin kutsuttuun tulikasteeseen.
Sodan ilmeinen julmuus tulee selväksi itse kullekin. Lammion kanssa alati sukset ristissä oleva Lehto sekä Määttä ja Rahikainen saavat luvatta haltuunsa valtion muonaa, minkä johdosta Lammio määrää heidät seisomaan asennossa kaksi tuntia eli seisomaan kovennettua. Samaan aikaan sattuu ilmahyökkäys, mutta kolmikko päättää seistä rangaistuksensa siitä huolimatta. Tämä kohtaus on myös suosituin kuva tuntemattomasta kun miehet seisovat kolmestaan ns "golgatan ristillä".
Muutaman hetken päästä elokuvassa tutustutaan karjalais-taustaiseen talvisodan käyneeseen Rokkaan. Hän liittyy täydennysmiehenä Koskelan joukkueeseen Suden eli Suentassun kanssa. Rokka on erinomainen sotilas, mutta hän on hyvin epäsotilaallinen koska ei välitä mistään kurista, mutta silti esimiehet huomaavat, että hän on korvaamaton apu taisteluissa.
Komppania pääsee kuin pääseekin pian kaukaiseen karjalan maastoille Petroskoi kaupunki jo häämöttää. Rokka, Hietanen ja Vanhala tapaavat itäkarjalaisnaiset Ninan ja Veran, jotka eivät ymmärrä suomalaisten motiiveja Petroskoin valtaamiselle. ”Myö ei tääl oltais jos oisitte antaneet meiän olla rauhas”, maatilansa talvisodan seurauksena menettänyt Rokka kertoo mielipiteenään. Hietanen pyrkii olemaan diplomaattisempi. Vanhalaa Vera luonnehtii termillä ”ylen sankia priha”. Veran esittää hienon "kalinka" tanssiesityksen Rokalle Hietaselle ja Vanhalalle.
Uusi lähtökäsky nostaa pataljoonassa kapinamielialan. Koskela rauhoittaa miehet ja saa heidät lähtemään. Kaksi sotamiestä teloitetaan niskoittelun seurauksena, minkä johdosta majuri Sarastie pitää painavan puheen sotaväen rikoslain ankaruudesta. Tämä kohtaus on aika brutaali, ja mietin, että oliko tappaminen oikeasti tarpeellista, ehkä sillä vaan haluttiin pitää kuri komppaniassa pelote vaikutuksena. Seuraavissa taisteluissa kaatuu Lahtinen. Rokka puolestaan ampuu huomattavan suuren määrän vihollisia.
Seuraavan kesän asemasotavaiheessa Mannerheimin syntymäpäivänä konekiväärijoukkue yltyy juopottelemaan. Päihtynyt Koskela sanoo lähtevänsä "Jerusalemiin" ja lähtee upseerikorsulle uhoamaan ja tappelemaan, hänen taltuttamisekseen tarvitaan kolme miestä. Tämä tietty kohtaus on minun mielestäni hauskin ja paras kohtaus mitä tässä elokuvassa on. Upseerit kuuntelevat saksan natsimarsseja, Erikaa ja muuta. Koskela tulee paikalle ja puhuu upseereille ryssän kieltä vittuillakseen saksalais mielisille upseereille. "Koskela Suomesta – syö rautaa ja paskantaa kettinkiä". "Karhunampuja Matti Kitunen" "Riti riti ralla, tuli talvihalla, kuuraparta tuiskutukka, lumiviitta harmaasukka,..." "Tuli Isontalon Antti Härmästä päin, lauloi hän tullessaan Huh Hah Hei näin". "PERKELE minä vedänkin vaihteen kakkoselle!".
Koskelan joukkueeseen liittyy sotamies Honkajoki, joka puhuu erinomaisen hienostelevin lauserakentein. Parikymppinen täydennysmies Hauhia tapattaa itsensä vartiotehtävissä: vastoin Rokan antamia ohjeita hän nostaa päänsä juoksuhaudan reunan yli ja saa surmansa tarkka-ampujan luodista. Honkajoki huvittaa miehiä ivallisella rukouksellaan, jossa hän toivoo jumalan varjelevan Suomen herroja, etteivät nämä ”toista kertaa löisi päätänsä Karjalan mäntyyn” tämä on yksi ikonisimpia sitaatteja kirjasta ja elokuvasta. Rokka erehtyy tekemään puhdetöitä vartiovuorollaan, mikä johtaa hänet jälleen kahnaukseen Lammion kanssa. Seuraavana yönä Rokka estää vihollisen tunkeutumisen juoksuhautaan ja ottaa neuvostoliittolaiskapteenin vangikseen. Uroteon ansiosta Sarastie päättää katsoa Rokan niskurointia läpi sormiensa, kunhan tämä parantaa tapansa. Kuulustelussa Rokka tuo esiin mielipiteensä, että Suomi häviää sodan.
Kesän 1944 perääntymisvaiheessa miestappiot ovat valtavat. Koskelan joukkueeseen liittyy kokemattomia alokkaita. Keski-ikäinen nostomies Korpela ja hurmahenkinen nuorukainen Asumaniemi ovat tarinan viimeisiä nimeltä mainittuja uusia sotilaita. Hietanen sokeutuu taistelussa ja saa surmansa vihollisen hyökätessä häntä kuljettavan ambulanssin kimppuun. Koskela kaatuu torjuessaan panssarivaunua, myös Sarastie ja Kariluoto kaatuvat. Jokea ylitettäessä Rokka haavoittuu ja lähtee rintamalta Lyytinsä luo. Hänen puhetulvansa ei tyrehdy, vaan hän antaa paareilla maatessaankin asiantuntevia neuvojaan vänrikki Jalovaaralle.
Sota päättyy aselepoon. Loppukohtauksessa kuvataan sodan tuhoamaa metsää, sotilaiden hahmot näytetään siluetinomaisesti kulkemassa puuntynkien lomitse päät painuksissa. Honkajoki, Vanhala ja Rahikainen ovat kokoontuneet nuotion ympärille. ”Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni ja sisukas Suomi”, Vanhala toteaa, kuten Linnan alkuperäisteoksessakin. Jalovaara suuntaa katseensa vakavoituneena alaviistoon. Hevosrattaat kuljettavat kaatuneita. Loppumusiikkina soi Finlandia.
“Et sie minnuu tunne? Mie olen Rokan Antti. Pienmaanviljelijä Kannakselt. Nykyään Tikkakosken mannekiini.”
“Kuule, vänskä. Mis sie tarviit oikein hyvää miest? Täs siul on sellanen.”
“– Mikääs tuolla reppujen alla pihisee.
– Poikahan se siellä.”
“– Koskela mihi sie määt? huuteli Rokka.
– Jerusalemiin.”
“Herra luutnantti. Sotamies Honkajoki A, A ykkönen, ensimmäinen A tarkoittaa etunimeä Aarne, toinen A ja ykkönen tarkoittaa kuntoisuusluokkaa, ilmoittautuu täydennysmiehenä herra luutnantin joukkueeseen. Palvellut aikaisemmin viidennenkymmenennen jalkaväkirykmentin toisessa konekiväärikomppaniassa, haavoituttuaan ollut sotasairaalassa josta HTK:n kautta komennettu tänne, ja ilmoittautuu täten uudelleen sotilastehtäviin, vakaasti päättäneenä uhrata oman sekä sotasairaalassa pullosta saamansa veripalvelun veren isänmaansa ja kansansa vapauden hyväksi.”
“Mihin täst sitten ollenka lähdetään? Vissi helvetti ast?”
“Hietanen ärtyi myöskin:
– Ei jumalaut! Mää en millään lakkaa ihmettelemäst millai mies pitä kaiken romun takanans. Kuin helvetin taval sitä voi oikein rakasta rätejä ja lumpui. Jokku rakastava nätei flikoi, ja sen mää kyl ymmärrän, mut kuin helvetin taval? Ei, mää olen mahdottoman hämmästynyt. Mää ihmettelen oikein kauhiast tämmöst ja olen niinkun klavul päähä lyöty.”
“Mää olen ahven. Mää olen hiilest tehty ahven… Mää ihmettelen kauhiast.”
“Vanhala epäröi hetkisen. Sitten hän sanoi:
– Mutta Suomen sotilas vastaa kymmentä ryssää. Khihi.
– Mhiin… Kyllä kai. Mutta mites sitten tehdään, kun tulee se yhdestoista?”
“Tulta munille!”
“Hakkaa päälle pohjan poika!”
“– Ois tässä ollut päivä aikaa keittää se kypsäksi asti, sanoi Rahikainen pakkiinsa katsellen. Siellähän herne toveria etsii, mutta turha on työnsä.”
“Rokkahaa mie. Antero on etunim. Antiksihaa minnuu on sanottu koko ikän, ja niin mie sanon itekkii.”
“Sinä itse et lapselle anna. Kaik itse syöt, kun noin olet ylen sangia priha.”
“Kattoka poja! Mää olen lentokone.”
“– Kuka täällä ryssää puhuu?
– Koskela Suomesta. Syö rautaa ja paskantaa kettinkiä.”
“Mut mikä hitto tuol? Mitä hyö raahaat? Onk hyö tappant Koskelan?”
“»Suomen pojat! Tulkaa hakemaan leipää!»
– Tu sinä hakeen leipäs päälle voita! khihihi.”
“Sitten hän kysyi Vanhalalta virallisen tärkeällä äänellä:
– Korpraali Vanhala. Oletteko te lammas vai suomalainen sotamies?
– Minä olen mailman paras metsätaistelija, hihi…
– Niinpä niin. Honkajoki huokasi muka surkean alistuvasti. – Yksi toivo minulla vielä on. Kunpa sota loppuisi ja pääsisi isoon taloon sonniksi.”
“– Olis ny vielä kaaripyssyskin, khihihi…
– Hjaaha. Mutta kun se perkeleen puskaryssä, anteeksi, pensasneuvostoliittolainen, pääsi sinne aseman sivuun… Siinä minä kärsin tämän sodan raskaimman tappion.
Priha kääntyi jälleen nuotioon päin ja sanoi sitä puhallellessaan:
– Sosialististen Neuvostotasavaltojen Liitto voitti, mutta hyvänä kakkosena tuli maaliin pieni sisukas Suomi.”
"Älä sinä suotta naista kynällä leppyyttele. Jos se on äitiinsä tullut niin kyllä se antaa. Jos isäänsä ni suorastaan vonkaa."
"Anna ny ees pien suol'silakka ku hiukoo nii kovast"
"Herra kapteeni. Tällaista kysymystä ei epäilyksenalainen voi koskaan itse ratkaista. Sen asian määrittelee ympäristö. -Honkajoki Lammion kysymykseen "Oletteko mielenvikainen?"
"Ei saa jäädä tuleen makaamaan"
"Upseer ies. Mis häne pääsä varjo ossuup tuon piene närree kohal, nii sillo hänel tullooki noutaja. Nii mie oon päättänt häne osalt. Ja sitämukkaa rupiaa saamaa muut. Siin hyö taapertaat nii peräjälkee. Ai perkeleet. Työ että tiijä mikä teit vuottaa. Jos hyö mitä syntilöit on tehneet, nii anna sie taivaa äijä heil anteeks. Mut pijä kiirettä. Niit rupiaa tulemaa just. (Rokka)"
"Tään hyökkäyssovan ratekia on tällanen. Sie mänet. Sinnuu ammutaan, Sie juokset katsomatta ja hää pahalainen nappajaa siut. Ei, sie katsot suojat, sie katsot mis on ampuja, sie ole nopea, mut elä hätäinen. Tähtää ensin, tähtää hyvin tarkkaan, ja ammu ensin. Yhen sekunnin etumatka riittää. Silviisii se on. (Rokka)"
"Mennään tuon suon yli niin että heilahtaa."
Niinkuin hyvin tiedetään, on Jumala kaikkivaltias, kaikkitietävä ja kaukaa viisas. Niinpä hän oli aikoinaan antanut metsäpalon polttaa kymmeniä hehtaareja valtion metsää eräällä hietakankaalla lähellä Joensuun kaupunkia. Tapansa mukaisesti koettivat ihmiset kaikkensa ponnistaen keskeyttää hänen työnsä, mutta järkähtämättä hän poltti metsää niin laajalta alueelta kuin katsoi tuleviin tarkoituksiinsa sopivaksi. Muuan eversti huomasi ensimmäisenä miten pitkälle oli ulottunut kaikkivaltiaan katse. Hän oli erään armeijakunnan esikuntapäällikkö, ja joukkoja sijoitellessaan hän huomasi paloaukean erittäin sopivaksi majoituspaikaksi.
Hyväntahtoinen aurinko katseli heitä. Se ei missään tapauksessa ollut heille vihainen. Kenties tunsi jonkinlaista myötätuntoakin heitä kohtaan. Aika velikultia.
Aivan helposti voin antaa tälle mestariteokselle, elokuvalle ja kirjalle 5/5 tähteä.
Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina Tässä tarkka katsaus Christer Pursiaisen teokseen Enok, seitsemäs Adamista sekä laajemmin apokryfiseen perinteeseen liittyvään Enokiin, hänen rooliinsa slaavilaisissa teoksissa, Etiopian myytteihin sekä henkimaailmaan ja kanavointiin. Christer Pursiainen: Enok, seitsemäs Adamista (2013) Fiktiivinen kronikka muinaishahmosta Enokista (Keski-Itä-noakilainen patriarkka): Enok astuu esiin vajaat 300-vuotiaana , valaistuksensa jälkeen kanavoi jumalallista ääntä: "Kirjoita heimosi historia...". Taivaallinen nousu: 365-vuotiaana lähettiläs vie hänet seitsemänteen taivaaseen, jossa hän kohtaa taivaan ruhtinaita ja sotkeutuu heidän valtataisteluihinsa. Metatronina astuminen: Enok kohoaa lopulta ylemmäksi taivaan neuvostoon ja saa nimekseen Metatron YHWH. Sisältö: Kirja kuvaa teemoja kuten alku, loppu, hyvä-paha-dynamiikka, henkiset viestit sekä Enokin opetukset elämästä, kuolemasta ja jumalall...
The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja 2024 - Yle Areena ja 2024 vuoden elokuva Tässä tiivistelty katsaus sekä Alexandre Dumas’n klassikkoromaaniin Monte Criston kreivi että uuteen 8-osaisen tv‑sarjan (2024) toteutukseen: juoni, näyttelijät, plussat ja miinukset, ja rinnastus muihin adaptaatioihin. "Monte Criston kreivi" (alkup. Le Comte de Monte-Cristo , 1844–1846) on Alexandre Dumas'n tunnetuimpia teoksia – ja yksi kaikkien aikojen vaikutusvaltaisimmista kostotarinoista . Teos on jättänyt syvän jäljen populaarikulttuuriin, elokuviin, sarjoihin, kirjoihin ja jopa videopeleihin. Monte Criston kreivi – novellin ydin Pääjuoni : Nuori merimies Edmond Dantès tuomitaan vääryydellä vankilaan, pakenee, löytää aarteet Monte Criston saarelta ja palaa kostamaan entisille ystävilleen ja pettureilleen. Tarina käsittelee oikeudenmukaisuutta, kostonkierrettä ja lunastusta . Keskeiset teemat : kosto, salaliitto, identiteetin muutos, anteeksianto. 2024 tv‑...
Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö Christer Pursiaisen teos Trotski (2011) on ensimmäinen suomenkielinen elämäkerta, joka valottaa merkittävästi sekä Lev Trotskin että Suomen historiallisia kytköksiä. 🧠 Kuka oli Lev Trotski? Syntyi 1879 Ukrainassa (venäjänjuutalainen perhe). Oli bolševikkivallankumouksen keskeisiä johtajia , Punaisen armeijan perustaja. Vihastui Staliniin vallanperimyksessä Leninin kuoleman jälkeen. Karkotettiin Neuvostoliitosta 1929 → eli maanpaossa Turkissa, Ranskassa, Norjassa ja lopulta Meksikossa (1937–1940) . 🇲🇽 Trotski Meksikossa (1937–1940) Sai turvapaikan Meksikon presidentti Lázaro Cárdenasilta . Asui ensin Frida Kahlon ja Diego Riveran kodissa Mexico Cityssä. Myöhemmin muutti omaan suojattuun taloonsa Coyoacániin, joka oli kuin linnoitus: muureja, aseistettuja vartijoita. Trotski ja naiset Frida Kahlo Trotskilla oli lyhyt suhde Frida Kahlon kanssa , vaikka hän oli naimisissa. Fridan ja Trotskin ...
John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa Tässä on tiivistetty katsaus John B. Simonin teokseen Mahdoton sota (engl. Strangers in a Stranger Land ), sen teemaan ja sen taustoihin suhteessa juutalaisten elämään Suomessa, juutalaisten kansallisoikeuksiin sekä Karjalassa ja natsi-Saksan vaikutuksiin liittyen. John B. Simon: Mahdoton sota – Kirjan ydin Teos on yleiseurooppalaisessa kontekstissa ainutlaatuinen kuvaus “itsenäisistä juutalaisista, jotka taistelivat natsi-Saksan rinnalla – ja selvisivät”. Simon esittelee 1800-luvun tsaarin ajan ”kantonistien” mukanaan tuomat juutalaiset sekä heidän siirtymisensä Suomeen. Teos nivoo yhteen kahden sukupolven tarinan: Pakollinen sotilastaitoinen vanhempi sukupolvi, yrityselämässä menestyvät seuraajat, ja kolmannen sukupolven nuorisotarina, joka päätyy jatkosotaan. Kirja sisältää lisäksi laajan historiallis-yhteiskunnallisen katsauksen sekä fiktiiviset hahmot, jotka tuovat esiin juutalai...
Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja "Punainen skorpioni" (engl. Red Scorpion ) on vuonna 1988 julkaistu toimintaelokuva, jonka pääosassa on Dolph Lundgren . Elokuvan on ohjannut Joseph Zito , ja sen tuotti Jack Abramoff , joka tunnetaan myöhemmin poliittisesta skandaalistaan Yhdysvalloissa. Elokuva sai osakseen paljon huomiota – sekä negatiivista että poliittisesti latautunutta – erityisesti suhteestaan Etelä-Afrikkaan. Dolph Lundgren esittää Neuvostoliiton Spetsnaz-erikoisjoukkojen sotilasta Nikolai Rachenkota , joka lähetetään Afrikkaan tehtävänä murhata kapinallisjohtaja, joka taistelee kommunistista hallintoa vastaan. Rachenkon lojaalisuus alkaa kuitenkin horjua, kun hän näkee Neuvostoliiton ja sen liittolaisten brutaalit toimet paikallisväestöä kohtaan. Hän lopulta loikkaa ja liittyy kapinallisiin taistellen entisiä esimiehiään vastaan vapauden puolesta. "Punainen skorpioni" on saanut kritiikkiä siitä, että sen kuvaukset tehtiin Namibiassa , j...
13th Warrior (13:sta soturi) Elokuva ja Eaters of the Dead kirjaanalyysi 13. Soturi on Antonio Banderaksen tähdittämä ja John McTiernanin ohjaama teos vuodelta 1999. Tarina on Michael Crichtonin 1976 kirjoittama teos. Crichtonin muita kirjoja on muun muassa Jurassic Park. Tarina sijoittuu vuoteen 921. Irakilainen arabi runoilija nimeltään Ahmed Ibn Fahdlan, saa kalifilta käskyn alkaa lähettilääksi kohti pohjoista. Matka pohjoiseen menee barbaarien, Oguzien, Khazarsin, bulgrasien ja roisto valtioon TarTaarien maille. Viime hetkellä kun TarTaarit hyökkäävät arabi lähettilään saattuetta vastaan, tulevat "pohjoisen miehet" eli sen ajan viikingit veneellään ja TarTaarit perääntyvät. Viikinkien kuningas on kuollut ja tilalle tulee uusi kuningas Buliwyf. Hautajaisten jälkeen paikalle tulee saattue ja tehtävänä on mennä takaisin pohjoiseen, sillä paikalle on tullut kauhu, jota ei saa nimetä milloinkaan. 13. Soturia täytyy valita tehtävään, saman verran kuin on vuodessa kuukausia ja ...
Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest" " Children of the Corn " eli suomeksi "Maissilapset" on Stephen Kingin novelliin perustuva kauhuelokuvasarja, joka on saanut useita jatko-osia ja reboot-yrityksiä. Tässä kattava katsaus koko Maissilapset-franchiseen : Lähtökohta: Stephen Kingin novelli Nimi: Children of the Corn Julkaistu: 1977 (lehdessä Penthouse ), kokoelmassa Night Shift (1978) Juoni: Pariskunta ajautuu Nebraskan pikkukaupunkiin nimeltä Gatlin, jossa kaikki aikuiset on tapettu, ja lapset palvovat demonista entiteettiä nimeltä He Who Walks Behind the Rows . Teemat: Uskonnollinen fanatismi, lasten ja aikuisten välinen konflikti, eristyneisyys, yliluonnollinen pahuus Maissilapset-elokuvat: Koko Saaga Children of the Corn (1984) Ohjaus: Fritz Kiersch Pääosissa: Peter Horton, Linda Hamilton Suosituin ja tunnetuin versio Kulttiklassikko...
Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä Kirjan tarkoitus ja rakenne Tutkija Jyrki Korpua tarkastelee, miten Kalevala , Suomen kansalliseepos, on vaikuttanut J. R. R. Tolkienin tuotantoon – unohtamatta hänen kieletieteellistä kiinnostustaan suomen kieleen. Kirja on jaettu selkeisiin osioihin: kansanrunoudesta fantasiamaailman syntyyn ja Kalevalan kalevalaisiin vaikutteisiin Tolkienin maailmassa. Korpua nostaa esiin sen, että Kalevalan vaikutusta Tolkieniin on aiemmin alikorostettu — koska angloamerikkalaisessa tutkimuksessa Kalevala ei ole ollut yhtä tunnettu lähde. Kalevala "siemenenä" Tolkienille: Tolkienin opiskeluaikana Kalevala muutti hänen käsitystään legendanrakennuksesta – erityisesti tarina Kullervosta hänen ensimmäisessä kertomuksessaan, The Story of Kullervo (1914). Kalevalan vaikutukset maailmankuvaan ja kerrontaan: Sankaruusteemat, laulun ja runon voima, tarinan eheys – samat piirteet toistuvat Silmarillionissa ja Taru Sormusten Herrasta -teokse...
The Omen (Ennustus, 1976) – klassinen, shokeeraava ja uskonnollissävytteinen kauhuelokuva, jonka ohjasi Richard Donner Yhdysvaltalainen diplomaatti Robert Thorn saa tietää, että hänen vastasyntynyt poikansa on kuollut. Lääkärin (ja katolisen papin) ehdotuksesta hän vaihtaa kuolleen lapsen toiseen orvoksi jääneeseen lapseen, Damieniin , kertomatta asiasta edes vaimolleen, Katherine Thornille . Pojan kasvaessa alkaa tapahtua selittämättömiä ja karmivia asioita: ihmisiä kuolee oudolla tavalla, eläimet reagoivat poikaan aggressiivisesti, ja erikoinen lastenhoitaja puhuu hänestä kuin hän olisi valittu . Lopulta käy ilmi, että Damien ei ole kuka tahansa lapsi – vaan itse Antikristus , Saatanan poika maan päällä, syntynyt ihmiskunnan tuhoa varten. Symboliikka ja uskonnolliset viitteet 1. 666 – Pedon merkki Damienilla on hiuksiensa alla syntymämerkki: numero 666 , Ilmestyskirjan mukaan pedon tunnus. Tämä yhdistää hänet suoraan Saatanaan ja raamatulliseen lopun ajan kuvastoon. 2. Ilme...
Painajainen Elm Streetillä 3 – Unien Soturit (1987) Painajainen Elm Streetillä – Unien Soturit on Elm Streettien kolmas osa. Siinä minusta kulminoituu elokuvasarjan parhaat puolet. Chuck Russel palkattiin ohjaamaan elokuva ja hänellä oli uusi visio sarjaan. Wes Cravenillä olisi ollut tarjolla oma visio, hänen aloittamaansa elokuvasarjaan, mutta sitä ei tarvittu noudattaa. Ehkäpä Wes Cravenin ideat tuotiin sarjaan takaisin vuoden 1994 New Nightmaressa. Frank Darabont auttoi myös elokuvan käsikirjoituksessa. Ikonisen Freddy Kruegerin roolissa on tietenkin Robert Englund. Seuraavassa arvostelu läpikatsauksessa käsitellään koko elokuva. Eli spoilereita on luvassa! Alkuintrossa Kristen Parker (Patricia Arquette) rakentelee asuntoa kotitekoisella liimalla ja vetää kofeiinituotteita pysyäkseen hereillä myöhään. Kristen laittaa Dokkenin – In to the fire -kappaleen soimaan. Kunnes paikalle tulee Kristenin äiti myöhään yövuorosta. Kristen hieman riitelee äitinsä kanss...
Kommentit
Lähetä kommentti