Sonny Chiban The Street fighter (1974)
Sonny Chiban The Street Fighter (1974) - läpikäynti ja mielipide
The Street Fighter on Toei Company Ltd:n tuottama 1974 japanilainen Martial Arts elokuva, joka julkaistiin alun perin Japanissa nimellä Gekitotsu! Satsujin ken. Sen julkaisi Yhdysvalloissa New Line Cinema, ja siitä tuli yksi ensimmäisistä elokuvista, joka tuotti rahaa New Linelle. Se on ensimmäinen elokuva, joka on saanut X-rated luokituksen Yhdysvalloissa pelkästään väkivallan vuoksi. Isossa-Britanniassa se julkaistiin alun perin nimellä Kung Fu Streetfighter. The Street Fighter sai kaksi jatko-osaa, Return of the Street Fighter ja The Street Fighter's Last Revenge.
Elokuva alkaa, kun Takuma Tsurugi (englanninkielisessä dubissa nimeltään Terry Sugury) tapaa tuomitun murhaajan Tateki Shikenbarun (englanninkielisessä dubissa Junjo) naamioituessaan buddhalaismunkiksi. Tsurugi kohdistaa "oxygen kooma lyöntinsä" Shikenbarulle, jolloin tämä pyörtyy juuri ennen kuin hänet voidaan teloittaa. Kun Shikenbaru kiidätetään sairaalaan, Tsurugi ja hänen apurinsa Rakuda (englanninkielisessä duunassa nimeltä Ratnose) väijyvät ambulanssia ja vapauttavat Tateki Shikebarun. Kun Tsurugi ja Rakuda katselevat uutisia, Shikenbarun veli Gijun ja sisar Nachi saapuvat paikalle ja pyytävät lisää aikaa maksaakseen velkansa Tsurugin vapautuksesta. Raivoissaan Tsurugi kieltäytyy ja hyökkää sisarusten kimppuun. Gijun tappaa itsensä vahingossa, kun Tsurugi väistää isoa lentopotkua ja saa hänet lentämään ulos ikkunasta, ja Nachi myydään seksiorjaksi Renzo Mutaguchille.
Mutaguchi ja hänen työkaveri yrittävät palkata Tsurugin kidnapaamaan Sarain, äskettäin kuolleen öljypohatan tyttären. Tsurugi kieltäytyy saatuaan selville, että gangsterit ovat Yakuzan jäseniä. Hän pakenee, mutta Yakuza-gangsterit päättävät tappaa Tsurugin ja siepata Sarain. Tsurugi etsii välittömästi Sarain, jota hänen setänsä Kendō Masaoka, karaten mestari, suojelee Nippon Seibukanin dojossa. Tsurugi vangitsee Sarain ja haastaa koko dojon taisteluun. Hän laittaa nippuun dojo-opiskelijoita kunnes Masaoka taistelee häntä vastaan – sitten Kendo Masaoka kertoo tarinan Tsurugin nuoruudesta, kun hänen puolikiinalainen karate mestari isänsä, tuomittiin vakoilusta jonka Kendo sattui tuntemaan kauan sitten. Lopulta Tsurugi tarjoutuu suojelemaan Saraita, ja Masaoka suostuu Sarain protesteihin. Samaan aikaan Yakuzan liittolaiset Hongkongissa Kowloonin pomo Dinsaun johdolla värväävät Shikenbarun kostaakseen sisaruksilleen tappamalla Tsurugin.
Gangsterit yrittävät useasti tappaa Tsurugin ennen kuin he onnistuvat sieppaamaan Sarain. Tsurugi onnistuu pelastamaan hänet, mutta jää itse vangiksi. Rakuda luovuttaa Sarain sijainnin pelastaakseen Tsurugin, jolloin Tsurugi jättää hänet. Kun Tsurugi kamppailee Hongkongin gangstereille työskentelevän sokean samurain kanssa, Rakuda kuolee omaan miekkaansa kostoa yrittäessään. Lopulta Tsurugi jäljittää gangsterit telakalle ja taistelee heidän vartionsa läpi. Lopulta Dinsau päästää Tsurugin kaksintaisteluun Shikenbarun kanssa. Nachi uhraa itsensä yrittäessään antaa veljelleen ilmaisen heittoyrityksen "sai aseella", mutta Tsurugi selviää ja raatelee Shikenbarun kurkun auki. Kriittisesti haavoittunut Tsurugi pääsee jaloilleen auttaessaan Sarai:ta ja Dinsau:ta elokuvan viimeisessä otoksessa.
Minuun teki vaikutuksen tässä elokuvassa Sonny Chiban paskamainen roolihahmo Tsurugi. Alkukohtaus vankilassa saa vaikutuksen heti katsojaan ja sen jälkeen elokuva lähtee hyvin käyntiin. Rakuda, Tsurugin aisapari on todella hupaisa hahmo kans, hän pesee Tsurugin kalsareita ja kokkaa ruokaa. Tsurugin isän tarina on todella traaginen. Hänet lavastettiin aikoinaan vakoilijaksi, koska hän oli puolikiinalainen. Siitä katkeroituneena Tsurugi ei ole voinut luottaa keneenkään.
Katsoin tämän elokuvan Nordic DVD boksilta joka sisälsi myös tämän jatko-osat. Ensimmäisen kerran kun katsoin tämän ei voinut kuin ihmetellä kuinka brutaaliksi meno voi mennä. Elokuva myös antaa realistisen kuvan rikollisesta elämästä se ei koskaan ole helppo tie.
Elokuvan Perintö
Arcade-taistelupelin Street Fighter (1987) nimi on saanut inspiraationsa The Street Fighterista.
Street Fighter esitteli x-ray röntgen-katseen kuolemaan johtaneissa viimeistelyliikkeissä. Alun perin sitä pidettiin gimmickinä sen erottamiseksi muista martialarts elokuvista, se kuitenkin vaikutti myöhempiin teoksiin, mukaan lukien Mortal Kombat -taistelupelisarjaan.
Vuoden 1991 Hongkongin elokuva Riki-Oh: The Story of Ricky sisältää kohtauksen, jossa päähenkilö Ricky Ho Lik-wong antaa x-ray iskun hyökkääjälle.
Vuonna 1993 Street Fighter (ja sen jatko-osat) sai valokeilan Hollywoodissa, kun niitä esitettiin Tony Scottin True Romance -elokuvassa (kirjoittajana Quentin Tarantino), jonka kaksi päähenkilöä vietti aikaa katselemalla Sonny Chiba Street Fighter -maratoonia.
Quentin Tarantino listasi The Street Fighterin sijalle 13 hänen 20 parhaan grindhouse-elokuvansa luettelossa.
Annan tälle elokuvalle 4/5 tähteä, joka tarkoitaa, että tämä elokuva on melkein erinomainen
Kommentit
Lähetä kommentti