Johnny Mnemonic (1995) - pientä mielipidettä

 Johnny Mnemonic (1995) - pieni katsaus


Johnny Mnemonic on vuoden 1995 "cyberpunk" toimintaelokuva, jonka Robert Longo on ohjannut. Tämä oli Longon debyytti ohjaustyö. Tarina perustuu William Gibsonin, vuoden 1981 novelliin, ja hän kirjoitti myös käsikirjoituksen. Elokuva sijoittuu 2021 vuoteen ja se kuvaa dystooppista tulevaisuutta, jossa teknologialla on suuri rooli. Maailma joka on täynnä salaliittoja ja jota hallitsevat megayhtiöt ja järjestäytynyt rikollisuus. Keanu Reeves esittää Johnnya, datakuriiria, jolla on ylikuormitettu aivoimplantti, ja se on suunniteltu säilyttämään luottamuksellisia tietoja turvallisesti. Takeshi Kitano esittää yakuzaa, joka on sidoksissa megayhtiöön, joka yrittää varastaa datakuriirin tiedot; hän palkkaa Dolph Lundgrenin esittämän psykopaattisen salamurhaajan tekemään niin. Ice-T ja Dina Meyer näyttelevät Johnnyn liittolaisia, vapaustaistelijaa ja henkivartijaa.

Elokuvassa on visiona tulevaisuudelle sairaus, jota kutsutaan "nerve attenuation syndrome:ksi" "hermovaimennussyndroomaksi" tai NAS:ksi. Megayhtiöt hallitsevat suurta osaa maailmasta, mikä lisää jo ennestään NAS:n luomaa eripuraa. NAS, jota kutsutaan myös "black shake" termillä. Suomeksi "mustiksi tärinöiksi", se johtuu ylialtistumisesta sähkömagneettiselle säteilylle kaikkialla läsnä olevista teknisistä laitteista, ja se esitetään raivoavana epidemiana. Elokuvassa yksi lääkeyhtiö on löytänyt lääkkeen, mutta päätti pimittää sen yleisöltä kannattavamman hoito-ohjelman hyväksi eli vain rahan takia. Elokuvassa esiintyy myös koodin murtoon käytettävä Navy delfiini. Delfiinin osallistumista elokuvan juoneen on esitelty harmittavasti hieman liian pintapuolisesti.

Johnny on "datakuriiri", joka kuljettaa huomaamattomasti arkaluontoisia tietoja yrityksille aivoihinsa istutetussa tallennuslaitteessa lapsuusmuistonsa kustannuksella. Hänen nykyinen työpaikkansa on Pekingissä. Johnny kieltäytyy työstä aluksi, kun hän saa tietää, että data ylittää muistikapasiteetin jopa pakkauksen ollessa päällä, mutta suostuu lopulta työhön. Johnny pitää muilta kavereiltaan salassa dataimplantin olevan ylikuormitetussa tilassa. Hänen on saatava tiedot välitettyä päivän kuluessa, tai hän voi saada kohtalokkaan aivovaurion ja josta seurauksena olisi korruptoituneet tiedot. Tiedemiehet salaavat tiedot kolmella satunnaisella kuvalla televisiosyötteestä. Kun he lähettävät nämä kuvat vastaanottimeen Newarkiin, New Jerseyhin, laserasetta käyttävän Shinjin johtama yakuza hyökkää ja tappaa heidät. Johnny taistelee yakuzaa vastaan ja nappaa osan salausavaimen kuvista ennen kuin pakenee. Shinji raportoi epäonnistumisestaan esimiehelleen Takahashille, ja heidän keskustelunsa paljastaa, että yakuza toimii Pharmakomin, megayhtiön, puolesta. Johnny näkee lyhyitä kuvia naisprojisoinnista tekoälystä, joka yrittää auttaa Johnnya, mutta Johnny hylkää tekoälyn.

Tähän loppuu juonen selittely!

Elokuvan nimekäs cästäys on seuraava!


Johnny Mnemonic tuli noin 4 vuotta ennen Keanun tähdittämää blockbuster elokuvaa Matrixia jossa hän esitti päähenkilö Neo:a. Mielestäni tämä Mnemonic elokuva on laadultaan ihan vähintäänkin Matrixin veroinen. Tämä on mielestäni kulttimainen cyberpunk-elokuva ja ideat ja konseptit voisi vieläkin jalostaa uuteen aikaan menestyksekkäästi. Itselläni aivoimplantit, AI ja virtuaalinen internet hyväksikäytettynä reaaliyhteiskuntaan on realistisempi kuin Matrixin multiversumiin sijoittuva maailma-simulaatio. Ideana Mnemonic on mielestäni hyödyllisempi kuin Matrix. 

Arvosana tälle leffalle 4,5/5 . Minä nautin aina vähän väliä tämän katsomisesta.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina

The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja ja elokuva 2024

Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö

John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa

Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja

13th Warrior (13:sta soturi) ja Eaters of the Dead, Elokuva - ja Kirja Arvostelu

Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest"

Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä

Ennustus eli The Omen (1976) - yliluonnollinen kauhu

A Nightmare On Elm Street Part 3 - Arvostelu