American Ninja (1985) - Michael Dudikoff vauhdissa!

 American Ninja (1985) - Michael Dudikoff vauhdissa!

"American Ninja" (1985) on klassinen 1980-luvun toimintaelokuva, joka teki Michael Dudikoffista kansainvälisen toimintatähden. Elokuva yhdisti amerikkalaisen armeijaympäristön ja itämaisten kamppailulajien estetiikan tavalla, joka kiehtoi aikakautensa yleisöä – erityisesti videovuokraamojen kulta-aikana.

Michael Dudikoff ei ollut aiemmin tunnettu toimintasankari, vaan entinen malli ja näyttelijä, joka oli esiintynyt pienemmissä rooleissa ja komedioissa. "American Ninja" oli hänen ensimmäinen iso pääroolinsa ja se vakiinnutti hänen asemansa 1980-luvun toimintagenren vakionimenä. Hänessä yhdistyi hiljainen karisma, fyysinen läsnäolo ja mysteerinen tausta, joka sopi rooliin täydellisesti.

Sitten hieman taustaa "Black Star Ninjasta" Joen vastustajasta. Elokuvassa ei paljon käsitellä tätä vastustajaa, mutta tässä jotain havaintoja tästä ninja pahiksesta! Hän on erittäin taitava ninja-tappaja. Hänellä on perinteisiä ninja-aseita, mutta myös mahdottomia laukaisulaitteita, jotka voivat ampua dartseja, liekkejä tai laseria, ja joissa on myös myrkkypiikkejä. Hän osaa perustaa ja pitää erityisiä leirejä, joissa gooneista koulutetaan… ninja-gooneja!

Ilmeisesti Black Star Ninjan kouluttamat goonit käyvät läpi omituisen väristen ninja-univormujen vaihto kierteen ja pukeutuvat tavalliseen mustaan ​​ninjapukuun valmistuessaan. Black Star Ninjan sanotaan olevan Japanin ulkopuolella huippuluokan ninjutsu sensei. Hän on armoton palkkasoturi, joka myy ninjutsun salaisuuksia, lähinnä kouluttaakseen alamaisia. Tämä ammatti saattaa olla syy siihen, miksi hänen sanotaan "rikkoneen koodin", mikä näyttää olevan melko vakava asia ninjojen keskuudessa. Hän tuli palvelemaan pahaa-rikollisgangsteria Filippiineillä, nimeltään Ortega, tähtävänään olla, ninjojen komentajana ja Ortegan henkilökohtaisena salamurhaajana. Blackstar Ninja on ammattimainen tappaja, joka ei välitä ihmishengestä, joka tekee työnsä kurinalaisena. Hän nauttii muiden ninjojen kohtaamisesta selvittääkseen, kuka on paras, ja taistelee tietysti kuolemaan asti. Hän ei puhu paljon (hän ​​on ninja!), mutta hänellä on selkeä japanilainen aksentti, kun hän puhuu.

Parhaimmat kohtaukset

American Ninja (1985) sisältää useita mieleenpainuvia taistelukohtauksia ja kohtauksia, jotka tekivät siitä kulttiklassikon monille 80-luvun toimintaleffojen ystäville. Tässä ovat elokuvan ikimuistoisimmat ja tyylillisesti tunnistettavimmat hetket:

Alun väijytys – Joe vs. sissit ja ninjat

  • Kohtaus: Elokuvan alussa Joe Armstrong suojelee kuljetussaattueessa olevaa Patriciaa (kenraalin tytärtä), kun sissit hyökkäävät ja ninjat ilmestyvät ensimmäistä kertaa.

  • Mieleenpainuvaa: Joe osoittaa yliluonnollisia reaktioita ja taistelee useita ninjoja vastaan aseettomana — tämä on hetki, jolloin hänen "salainen" ninjaidentiteettinsä alkaa paljastua.

Joe vs. mustapukuiset ninjat varastolla

  • Kohtaus: Joe hiipii varastoon ja joutuu ansaan, jossa useat mustiin pukeutuneet ninjat hyökkäävät hänen kimppuunsa.

  • Mieleenpainuvaa: Taistelu sisältää klassista 80-luvun koreografiaa – hidastuksia, savupommeja, korkeita potkuja ja ninjojen ilmestymistä varjoista. Yksi ninjoista heittää shurikenin, jonka Joe torjuu paljain käsin.

Viimeinen taistelu ninja-linnoituksessa

  • Kohtaus: Joe ja Curtis Jackson hyökkäävät ninjojen tukikohtaan vapauttaakseen vangit ja pysäyttääkseen rikollisorganisaation.

  • Mieleenpainuvaa: Joe kohtaa päävihollisensa Black Star Ninjansa — taitava, tappava vastus, jolla on paljon ninjutsu aseita ja hän käyttää ammattimaisia ninjatekniikoita.

  • Kohokohta: Joe taistelee Black Star Ninjaa vastaan yksin, käyttäen miekkailua, akrobatiaa ja lopulta ninja-oppinsa viimeisiä temppuja. Tämä on elokuvan eeppisin ja visuaalisesti näyttävin kohtaus.

Curtis Jacksonin tulituki – konekiväärit vs. ninjat

  • Kohtaus: Steve Jamesin esittämä Curtis tarjoaa sarjan kevennyksiä ja brutaalia voimaa – hänen kohtauksensa, joissa hän rynnäköi ninjoja vastaan konekiväärillä ja käsivoimalla, ovat tahallisen yliampuvia mutta erittäin viihdyttäviä.

  • Mieleenpainuvaa: Curtis huutaa, ampuu, ja lyö ninjoja suoraan lentoon – toimii vastapainona Joe'n hiljaiselle ja kontrolloidulle tyyliin.

Flashbackit – Joe'n menneisyyden paljastuminen

  • Kohtaus: Joe alkaa muistaa menneisyyttään ja koulutustaan ninjakoulussa.

  • Mieleenpainuvaa: Flashbackit ovat visuaalisesti tyyliteltyjä, ja niissä nähdään Joe nuorena harjoittelemassa klassista ninjutsu-taistelua puisten nukkejen, aseiden ja opettajan kanssa.

Tyylillisiä tunnusmerkkejä:

  • Ninjojen värikoodaus (musta, punainen, sininen jne.) on visuaalisesti muistettavaa.

  • Hidas zoomaus kasvoihin juuri ennen isoa taistelua.

  • Taustamusiikki on syntikkavoittoista ja korostaa kohtauksen jännitystä.


Miksi "American Ninja" toimii vielä nykypäivänäkin


Ajaton yksinkertaisuus
– Hyvä vastaan paha, yksinäinen sankari, salaperäinen menneisyys. Tällainen tarinankerronta toimii aina.

Nostalgia-arvo
– 1980-luvun estetiikka, musiikki ja taistelukoreografia kiehtovat yhä – erityisesti niille, jotka varttuivat VHS-aikakaudella.

Aidot stuntit ja fyysisyys
– Ennen CGI:tä tehtiin käytännössä kaikki temput oikeasti. Tämä antaa elokuvalle autenttista karkeutta, jota nykytoiminnassa usein puuttuu.

Michael Dudikoffin hiljainen karisma
– Hän ei ole Schwarzeneggerin tai Stallonen kaltainen jätti, mutta juuri tämä teki hänestä samaistuttavan ja kiinnostavan sankarin.

Eksotiikka ja ninjat
– 1980-luvulla ninja-buumi oli huipussaan, ja "American Ninja" käytti tätä täydellisesti hyödyksi. Vaikka osa konsepteista on vanhentuneita, ne ovat nyt retrohenkisiä ja kulttiklassikon aineksia.

Elokuvat sarjassa:

  1. American Ninja (1985)

    • Pääosassa: Michael Dudikoff (Joe Armstrong)

    • Juoni: Joe Armstrong on orpo ja salaperäinen nuorukainen, joka osoittautuu ninja-taitojen mestariksi. Hän taistelee pahaa ninja-organisaatiota vastaan.

  2. American Ninja 2: The Confrontation (1987)

    • Pääosissa: Michael Dudikoff ja Steve James (Curtis Jackson)

    • Juoni: Joe ja Curtis kohtaavat jälleen vaarallisen ninja-ryhmän, joka tekee kokeita vangituilla merijalkaväen sotilailla.

  3. American Ninja 3: Blood Hunt (1989)

    • Pääosassa: David Bradley (Sean Davidson)(esim. räjähtävät nuolet).

    • Michael Dudikoff ei esiinny tässä elokuvassa.

    • Juoni: Sean Davidson taistelee terroristiryhmää vastaan, joka käyttää biologisia aseita ja koulutettuja ninjoja.

  4. American Ninja 4: The Annihilation (1990)

    • Pääosassa: Michael Dudikoff ja David Bradley

    • Joe Armstrong palaa auttamaan Sean Davidsonia tuhoamaan uuden ninja-uhkan.

  5. American Ninja 5 (1993)

    • Pääosassa: David Bradley (eri roolissa kuin edellisissä)

    • Tämä elokuva ei ole suoranaisesti jatkoa edellisille, vaan enemmän itsenäinen tarina, jossa on samanlaisia teemoja.


Yleisiä teemoja ja tyyliä:
  • Perinteiset hyvän ja pahan taistelut

  • Ninjakoulutus, salaorganisaatiot

  • Itämainen mystiikka yhdistettynä amerikkalaiseen toimintaelokuvaan

  • Yksinkertainen dialogi, mutta paljon fyysistä toimintaa

Franchise sai kulttimainetta, vaikka kriitikot eivät yleensä pitäneet elokuvia erityisen laadukkaina. Ne ovat kuitenkin nostalgisia monille toimintaleffojen ystäville.


4/5 Vahva suositus ikoniselle 80-luvun teokselle, tämä kuuluu joka ninja-elokuvafanin kokoelmaan











suostuuko stallone lisäämään dudikoffin expendables leffasarjaan?







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina

The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja ja elokuva 2024

Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö

John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa

Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja

13th Warrior (13:sta soturi) ja Eaters of the Dead, Elokuva - ja Kirja Arvostelu

Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest"

Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä

Ennustus eli The Omen (1976) - yliluonnollinen kauhu

A Nightmare On Elm Street Part 3 - Arvostelu