Oliver Stonen Midnight Express (1978) Arvostelu!

 Oliver Stonen Midnight Express (1978) Vankilaelämää Turkissa, Täydet Spoilerit


Midnight Express on vuoden 1978 vankiladraamaelokuva, jonka on ohjannut Alan Parker, tuottanut David Puttnam ja kirjoittanut Oliver Stone. Se perustuu Billy Hayesin vuoden 1977 samannimiseen kirjaan. Pääosissa Brad Davis, Irene Miracle, Bo Hopkins, Paolo Bonacelli, Paul L. Smith, Randy Quaid, Norbert Weisser, Peter Jeffrey ja John Hurt.

Lomalla Istanbulissa, Turkissa vuonna 1970, amerikkalainen yliopisto-opiskelija Billy Hayes kiinnittää rintaansa 2 kg hasista. Kun hän ja hänen tyttöystävänsä ovat nousemassa lentokoneeseen takaisin Yhdysvaltoihin, Turkin poliisi pidättää Billyn, poliisit ovat korkeassa valmiustilassa terrori-iskujen vuoksi. Billy tutkitaan ja pidätetään.

Ensimmäisenä yönä Turkkilaisessa vankilassa Billy livahtaa ulos sellistään, kun hänellä on kylmä ja varastaa peiton. Hänet karkotetaan myöhemmin sellistään, päävartija Hamidou pahoinpitelee ja raiskaa hänet raa'asti varkauden vuoksi. Muutamaa päivää myöhemmin Billy herää Sağmalcılarin vankilassa, jota ympäröivät länsimaiset vangit Jimmy (amerikkalainen, joka varasti kaksi kynttilänjalkaa moskeijasta), Max (englantilainen heroiiniriippuvainen vanki) ja Erich (ruotsalainen huumeiden salakuljettaja). Jimmy varoittaa Billyä, että vankila on vaarallinen ulkomaalaisille ja sanoo, ettei keneenkään voi luottaa, ei edes pieniin lapsiin.

Billy tapaa isänsä, Yhdysvaltain edustajan, ja turkkilaisen asianajajan keskustellakseen tilanteestaan. Billyn oikeudenkäynnin aikana syyttäjä nostaa häntä vastaan syytteen huumeiden salakuljetuksesta. Päätuomari on myötätuntoinen Billylle ja antaa hänelle neljän vuoden tuomion huumeiden hallussapidosta. Billy ja hänen isänsä ovat järkyttyneitä, mutta heidän turkkilainen asianajajansa väittää, että se on hyvä tulos, koska syyttäjä halusi elinkautista tuomiota.

Jimmy haluaa Billyn osallistuvan pakoyritykseen vankilan maanalaisten tunnelien läpi. Billy, joka vapautetaan pian, kieltäytyy. Jimmy menee yksin ja jää kiinni ja sitten hakataan raa'asti. Viisikymmentäkolme päivää ennen vapautumistaan ​​Billy saa tietää, että Turkin korkein oikeus Ankarassa on käsitellyt hänen tuomionsa uudelleen syyttäjän valituksen jälkeen. Syyttäjä, joka alun perin halusi, että Billy tuomittaisiin salakuljetuksesta vähäisemmän hallussapitosyytteen sijaan. Billy tuomitaan elinkautiseen 30:ksi vuodeksi. 

Maxin mukana yrittäessään paeta vankilan alla olevien katakombien läpi. He luovuttavat joutuessaan loputtomiin umpikujaan. Rifki-niminen erityisen kiivas vanki, joka toimii tiedonantajana vastineeksi palveluksista hän antaa vihjeitä vartijoille pakoyrityksestä. Billyn vangitsemisesta tulee ankara ja julma: kauhistuttavat kohtaukset kidutuksesta seuraavat toisiaan, ja Billy ajautuu huonompaan kuntoon ja romahtamiseen. Hän hakkaa Rifkia raa'asti ja tappaa tämän. Hänet lähetetään vankilan hullujen osastolle, jossa hän vaeltelee ymmällään muiden häiriintyneiden ja katatonisten vankien joukossa.

Vuonna 1975 Billyn tyttöystävä Susan vierailee hänen luonaan. Billyn tilasta järkyttyneenä hän kertoo, että hänen täytyy päästä ulos tai muuten kuolla. Hän jättää hänelle leikekirjan, jonka sisään on piilotettu rahaa auttaakseen Billyä pakenemaan. Hänen vierailunsa auttaa Billyä saamaan järkensä takaisin. Hän yrittää lahjoa Hamidouta viedäkseen hänet vankilan sairaalaan, mutta sen sijaan Hamidou pakottaa Billyn huoneeseen ja yrittää sitten raiskata hänet. He kamppailevat, kunnes Hamidou tapetaan, kun hänet työnnettiin seinään, hänen päänsä koukulla. Billy pukeutuu vartijan univormuun ja kävelee ulko-ovesta vapauteen.

Epilogi osoittaa, että lokakuussa 1975 Billy ylitti Kreikan rajan ja saapui kotiin kolme viikkoa myöhemmin.

Midnight Expressiä arvosteltiin aikoinaan turkkilaisten epäsuotuisasta kuvauksesta. Mary Lee Settle kirjoitti vuonna 1991 kirjassaan Turkish Reflections: A Biography of Place: "Lawrence of Arabiassa ja Midnight Expressissä näkemäni turkkilaiset olivat kuin sarjakuvapiirroksia verrattuna ihmisiin, joiden kanssa olin tutustunut ja elänyt kolme onnellisinta vuotta. Elämästäni." Pauline Kael arvioi elokuvaa The New Yorkerille kommentoi: "Tämä tarina olisi voinut tapahtua melkein missä tahansa maassa.... Kuka haluaa puolustaa turkkilaisia?". Eräs World Film Directorsille kirjoittava arvioija kirjoitti: "Midnight Express on "väkivaltaisempi kansallisena vihaelokuvana kuin mikään, jonka muistan", "kulttuurimuoto, joka kaventaa näköaloja ja vahvistaa yleisön ilkeimmät pelot, ennakkoluulot ja kaunat". 

Itselleni tuli myös elokuvassa ensimmäistä kertaa selväksi mikä on ns. "Turkkilainen kosto". Se on puukko perseeseen, näin sen takia, koska jos puukottaa lantion yläpuolelle se tulkitaan murhan tai tapon yritykseksi. Puukotus perseeseen on rikoksena pelkkä vahingonteko. Susanin vankilassakäyntiä parodioitiin vuoden 1996 elokuvassa The Cable Guy, jossa Jim Carrey avaa paitansa, painaa alaston rintansa lasia vasten ja huutaa: "Oh, Billy!". 

Midnight Express sai Oscar Gaaloissakin huomiota aikoinaan

Winner
Oscar
Best Writing, Screenplay Based on Material from Another Medium
Oliver Stone
Best Music, Original Score
Giorgio Moroder
Nominee
Oscar
Best Picture
Alan Marshall
David Puttnam
Best Actor in a Supporting Role
John Hurt
Best Director
Alan Parker
Best Film Editing
Gerry Hambling

Helpot 4/5 Tähteä voin tälle elokuvalle antaa.


Sadistinen raiskaaja vartija Hamidou 

Billy ja Max



Vankimielisairaalassa

Billyn tyttöystävä Susan tulee käymään vierailulla

Mitäänsaamaton Puolustaja juristi, kusettaa Billyä jatkuvasti


Rifki

Vasemmalla ruotsalainen Erich, Oikealla Amerikkalainen Jimmy

Susan ja Billy






Jim Carreyn imitointi midnight express kohtauksesta elokuvassa Cable Guy









Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Christer Pursiaisen kirja Enok - seitsemäs Adamista - raamatullinen tarina

The Count of Monte Cristo - Monte Criston Kreivi Tv-sarja ja elokuva 2024

Christer Pursiainen Trotski - kirja, historiallinen henkilö

John B Simonin - Mahdoton Sota - Strangers in a stranger land - kirja hommaa

Punainen Skorpioni - Red Scorpion 1 ja 2 - muistoja

13th Warrior (13:sta soturi) ja Eaters of the Dead, Elokuva - ja Kirja Arvostelu

Katsaus Children of the Corn elokuviin - eli maissilapset hommia Käsittelyssä ensimmäinen osa ja kolmas elokuva "Urban Harvest"

Jyrki Korpua - Tolkien ja Kalevala - mietteitä

Ennustus eli The Omen (1976) - yliluonnollinen kauhu

A Nightmare On Elm Street Part 3 - Arvostelu