Robin Williamsin Kuolleiden runoilijoiden seura - Dead Poets Society (1989) - pieni mielipide
Robin Williamsin Kuolleiden runoilijoiden seura - Dead Poets Society (1989) - pieni mielipide
Edesmenneen Robin Williamsin parhaita elokuvia on juuri tämä elokuva. Erittäin karismaattinen ja erikoinen opettaja John Keating (Robin Williams) käyttää runoutta saadakseen sisäoppilaitoksen oppilaat uusiin itseilmaisun tasoille.
Elokuva sijoittuu vuoteen 1959 ja keskittyy yksityiseen akateemiseen kouluun jossain New Englannin seuduilla. Opetussuunnitelma on erittäin vaikea, ja opettajilla ei ole huumoria ja he ovat erittäin tiukkoja. Uusi englannin opettaja, John Keating, tutustuu poikien sisäoppikouluun, joka tunnetaan vanhoista kunniallisista perinteistään ja korkeista standardeista. Hän käyttää hyvin epätavallisia menetelmiä inspiroidessa oppilaitaan, jotka kohtaavat valtavia paineita vanhemmiltaan ja koululta. Keatingin avulla oppilaat Neil Perry (Robert Sean Leonard), Todd Anderson (Ethan Hawke) ja muut oppivat päästäkseen pois kuoristaan, toteuttamaan unelmiaan ja tarttumaan hetkeen (eli Carpe Diem).
Robin Williams piti tätä elokuvaa yhtenä suosikkielokuvistaan, ja Peter Weir oli hänen mielestään paras ohjaaja, jonka kanssa hän oli koskaan työskennellyt. Yksi ikonisempia hetkiä elokuvassa on kun Keating neuvoo oppilaitaan repimään esseen, joka on yksi kolmesta tavasta, joilla hän osoittaa ilmaisunvapauden ja vaatimustenvastaisuuden. Kun jotkut oppilaat epäröivät, hän sanoo heille: "Tämä ei ole Raamattu. Tämä on taistelu, sota. Teidän on opittava ajattelemaan itse."
Eräänä päivänä Neil löytää vanhan Weltonin vuosikirjan ja Mr. Keating näkyy siinä. Nähtyään, että Mr. Keating listasi "Kuolleiden Runoilijoiden Seuran" yhdeksi toiminnastaan koulussa, pojat kysyvät Mitä tämä oli. Hän vastaa, että DPS oli salainen klubi, joka omistautui elämän tarkoituksen poistamiseen.
Tämä on älykäs elokuva, joka on sekä mielenkiintoista katsottavaa ja niin, että leffan katsomisen jälkeen herää paljon ajateltavaa liittyen elokuvaan. Kiinnostava juoni, mieleenpainuvat hahmot, merkityksellinen teema, upeasti toteutetut kohtaukset ja tunnelma. Kuolleiden runoilijoiden seura voitti parhaan alkuperäisen käsikirjoituksen Oscar-palkinnon ja sai ehdokkuudet parhaasta miespääosasta, parhaasta ohjauksesta ja parhaasta elokuvasta.
4,5/5 Tähteä tämä minusta ansaitsee
Kommentit
Lähetä kommentti