Lone wolf and cub - jenkki versio - shogun assassin
Lone wolf and cub - jenkki versio - shogun assassin, nopea katsaus
Shogun Assassin Samurai elokuva tuli itselleni tutuksi nuorena GZA:n Liquid Swords räppi albumista, joka lainaa paljon tästä elokuvateoksesta. Lone Wolf and Cub elokuvia on tullut Japanissa ainakin 3 täyspitkää elokuvaa.
Shogun Assassin on siis englanniksi dubattu länsimaalainen versio alkuperäisistä elokuvista.
Shogun Assassin on Robert Houstonin ohjaama jidaigeki-elokuva vuodelta 1980. Se on editoitu ja koottu Lone Wolf and Cub -sarjan kahdesta ensimmäisestä elokuvasta käyttäen 12 minuuttia ensimmäisestä elokuvasta Lone Wolf and Cub: Sword of Vengeance (Kozure Ōkami: Kowokashi udekashi tsukamatsuru or Wolf with Child in Tow: Child and Expertise for Rent) ja suurin osa Lone Wolf and Cub: Baby Cart at the River Styx (Kozure Ōkami: Sanzu no kawa no ubaguruma or Wolf with Child in Tow: Perambulator of the River of Sanzu), molemmat julkaistiin vuonna 1972 ja perustuvat kirjailija Kazuo Koiken luomaan pitkään jatkuneeseen 1970-luvun mangasarjaan Lone Wolf and Cub. taiteilija Goseki Kojima.
- Shogun Assassin tehtiin erityisesti länsimaisille katsojille lyhentämällä ja uudelleeneditoimalla materiaalia.
Shogun Assassin pelkistää alkuperäisen monimutkaisen tarinan:
- Alkuperäisessä Lone Wolf and Cub -mangassa ja elokuvissa Ogami Ittō on shōgunin virallinen teloittaja, jonka perheelle lavastetaan rikos. Shōgunin Ninjan Yagyū-klaani tappaa hänen vaimonsa, pakottaen hänet lähtemään veriselle kostoretkelle poikansa Daigorōn kanssa.
- Shogun Assassin yksinkertaistaa tarinan niin, että shōgun itsessään on suoraan vastuussa Ogamin vaimon murhasta, jolloin konflikti esitetään suorempana "paha diktaattori vs. yksinäinen sankari" -asetelmana.
Shogun Assassin käyttää Daigorōn ääntä kertojana, mikä antaa elokuvalle surumielisen, lähes satumaisen tunnelman. Lone Wolf and Cub -elokuvissa tarina kerrotaan pääosin Ogami Ittōn näkökulmasta, eikä Daigorō kommentoi tapahtumia samalla tavalla. Tämä kerrontaratkaisu tekee Shogun Assassinin tunnelmasta hieman erilaisen – enemmän muistelmamainen kuin suora samuraikostoelokuva.
Shogun Assassin on nopeampi ja suoraviivaisempi kuin alkuperäiset japanilaiset elokuvat. Toimintakohtauksia painotetaan enemmän, ja monet pidemmät draamalliset hetket sekä poliittiset juonittelut on leikattu pois. Veri ja taistelukohtaukset ovat edelleen tyylikkään brutaaleja, mutta länsimaiseen tyyliin leikkaus ja musiikki tekevät siitä enemmän exploitation-elokuvan.
Shogun Assassin käyttää synteettistä elektronista ääniraitaa, joka antaa sille hyvin erilaisen tunnelman verrattuna alkuperäisiin Lone Wolf and Cub -elokuvien perinteiseen japanilaiseen musiikkiin.
Tämä muutos antaa elokuvalle 1980-luvun grindhouse-fiiliksen.
Shogun Assassin käyttää englanninkielistä dubbausta, joka muuttaa osittain hahmojen motiiveja ja syventää mytologiaa yksinkertaisemmilla repliikeillä. Esimerkiksi shōgunin ja Ogamin välinen konflikti esitetään suoraviivaisemmin, ja joidenkin hahmojen repliikit muuttuvat enemmän länsimaisille katsojille sopiviksi.
Shogun Assassin on tyylikäs, toiminnallinen ja nopeatempoinen samuraiklassikko, mutta se pelkistää alkuperäisen tarinan ja syventävät juonikuviot. Lone Wolf and Cub -manga ja alkuperäiset elokuvat tarjoavat paljon rikkaamman ja syvällisemmän tarinan, jossa poliittinen juonittelu ja kunniakäsitykset ovat merkittävässä roolissa.
plussat!!
Visuaalinen tykitys ja tyylikäs ultra-väkivalta
- Elokuva on täynnä esteettisesti upeita, verisiä taistelukohtauksia, joissa katanat viuhuvat ja veri lentää surrealistisissa kaarissa.
- Leikkaustyyli on nopeampi ja rytmikkäämpi kuin alkuperäisessä, mikä tekee siitä intensiivisemmän kokemuksen länsimaiselle yleisölle.
Ikoninen tunnelma ja musiikki
- Elokuvan synteettinen 1980-luvun elektroninen soundtrack antaa sille lähes futuristisen tunnelman, joka erottaa sen muista samurai-elokuvista.
- Tuo mieleen 80-luvun exploitation-elokuvat ja Blade Runner -tyylisen dystopian.
Yksinkertaistettu, mutta tehokas tarina
- Tarina isästä ja pojasta on riittävän yksinkertainen, mutta samalla syvä. Se toimii kuin myyttinen matka koston ja kunnian maailmassa.
- Kerronnan siirtäminen Daigorōn näkökulmaan tuo siihen lisäkerroksen – se tuntuu lähes satumaiselta, mutta brutaalilta.
Vääristynyt versio alkuperäisestä tarinasta
- Alkuperäinen Lone Wolf and Cub -elokuvasarja on monitasoisempi ja täynnä syvällisiä hahmoja sekä historiallisia poliittisia juonitteluja.
- Shogun Assassin leikkaa nämä pois ja jättää vain toiminnan, mikä tekee siitä pinnallisemman.
Dubbaus ja dialogin muokkaus
- Englanninkielinen dubbaus muuttaa repliikkejä ja vesittää joitakin alkuperäisiä vivahteita.
- Joillekin katsojille se antaa B-luokan elokuvan fiiliksen, vaikka kuvanlaatu ja ohjaus ovat huipputasoa.
Musiikki jakaa mielipiteitä
- Vaikka synteettinen soundtrack antaa elokuvalle uniikin tunnelman, se ei sovi kaikkien mielestä samurai-elokuvaan.
- Alkuperäiset elokuvat käyttivät perinteistä japanilaista musiikkia, mikä toi niihin enemmän autenttisuutta.
Shogun Assassin on upeasti leikattu ja visuaalisesti vaikuttava samuraielokuva, joka on jättänyt lähtemättömän jäljen popkulttuuriin. Se on brutaali, kaunis ja unohtumaton, mutta ei täysin tee oikeutta alkuperäisen Lone Wolf and Cub -sarjan syvyydelle.
Jos haluat tyylikkään, verisen samuraielokuvan ilman liiallista tarinankerrontaa, Shogun Assassin on täydellinen valinta. Jos taas arvostat syvällisempää tarinaa ja historiallista tarkkuutta, alkuperäiset Lone Wolf and Cub -elokuvat ovat parempi vaihtoehto.
Shogun Assassin ja lone wolf ja cub - elokuvat kaikki saavat 4,5/5 Tähteä!!
Alhaalla vielä tarinaa wu tangin Gzan Liquid Swords räppi albumista!!
Wu-Tang Clan on tunnettu samuraiteemoistaan ja elokuvaviittauksistaan, ja Shogun Assassin on yksi heidän suurimmista inspiraationlähteistään. Erityisesti GZA:n sooloalbumilla Liquid Swords (1995) elokuvan vaikutus näkyy vahvasti.
GZA:n Liquid Swords -albumin alussa ja eri kappaleiden välissä kuullaan repliikkejä Shogun Assassin -elokuvasta.
Albumin intro ("Liquid Swords") alkaa suoraan Shogun Assassinin ikonisen dialogin kanssa:
“When I was little, my father was famous. He was the greatest samurai in the empire...”
- Tämä on Daigorōn kertomus, joka toistaa elokuvan melankolista tunnelmaa ja luo yhtäläisyyksiä Wu-Tangin filosofiaan – yksinäiset soturit, katuelämän kovuus ja kunnian puolustaminen.
Muut samplet:
- "4th Chamber" ja "Shadowboxin'" sisältävät myös lyhyitä otteita elokuvan vuoropuheluista.
- Shogun Assassin toimii täydellisesti osana albumin teemaa, joka yhdistää Wu-Tangin katukulttuurin samuraifilosofiaan.
Yksinäinen soturi -teema – Sekä GZA:n lyriikat että elokuvan tarina kertovat yksinäisestä mestarista, joka taistelee järjestelmää vastaan.
Kommentit
Lähetä kommentti